Het aantal aanvragen voor een thuisbatterijsubsidie is in 2022 vervijfvoudigd. Vlamingen hopen op deze manier hun zelfverbruik op te krikken en minder afhankelijk te zijn van energiemaatschappijen. Toch is de thuisbatterij niet de beste oplossing. In deze blog geven we je enkele alternatieven. 

In de zomer verbruik je te weinig, in de winter krijg je de batterij niet gevuld 

Sinds de terugdraaiende teller niet meer bestaat, zoeken veel mensen naar alternatieven om het maximum uit hun zonnepanelen te halen. Met een thuisbatterij sla je de energie die je niet verbruikt op. Op een ander tijdstip zou je deze energie dan terug kunnen gebruiken. Toch is de batterij niet zo interessant als het klinkt. In de zomer verbruik je namelijk veel minder energie en krijg je de batterij dus niet leeg. In de winter krijg je de batterij dan weer niet gevuld. De investering is op deze manier niet rendabel. 

Zonnepanelen zijn ook zonder batterij rendabel

Wie nu kiest voor zonnepanelen mag er zeker van zijn dat ze rendabel zijn. Een batterij heb je dus niet nodig om je geld eruit te halen. 

  • Zonnepanelen zijn de laatste jaren tot 50% gedaald in prijs

  • Na 6 tot 9 jaar heb je jouw panelen terugverdiend

  • Zonnepanelen gaan steeds langer meer, nu zelfs tot 30 jaar!

  • In Vlaanderen kan je een installatiepremie aanvragen, deze kan oplopen tot €1 500.

  • Voor de energie die je te veel produceert, krijg je een teruglevergoeding 

Een warmtepompboiler warmt je water op met de overtollige stroom

Er zijn verschillende manieren hoe jij je verbruik zelf kunt opkrikken. Een duurzame manier is om te investeren in een warmtepompboiler. Deze boiler warmt je sanitaire water op op het moment dat je zonnepanelen ‘overtollige’ stroom opwekken. De prijs van een warmtepompboiler varieert tussen de € 2 500 en €3 000, zonder plaatsing. Het is dus niet alleen financieel interessanter, maar ook duurzamer. 

Wil je nog een stapje verder? Dan kan je ook investeren in een elektrische auto. Je wagen laad je op met zonne-energie, hierdoor verbruik je meer en haal je meer uit je zonnepanelen. 

Deel je overtollige energie

Sinds juli 2022 kan je jouw opgewekte stroom verkopen of delen aan een familielid, vriend, kennis of collega. De ontvangers moeten dit enkel melden aan Fluvius. Deze regelen de praktische zaken en zorgen ervoor dat de informatie wordt doorgestuurd naar de leveranciers. Zij passen op hun beurt de energiefactuur aan. De deler van energie kan zelf bepalen of je er een vergoeding voor aanrekent en hoeveel die moet zijn. 

Er zijn dus verschillende alternatieven die ervoor zorgen dat je energieverbruik stijgt en jij het maximum uit je zonnepanelen kunt halen.