Zonnepanelen werken op (zon)licht. Is je investering ‘s winters dan wel rendabel? Het antwoord is positief. De straling van de zon en het aantal uren daglicht in de wintermaanden is lager, maar toch leveren je zonnepanelen nog steeds rendement op. Zeker als je rekening houdt met een paar tips en tricks.

Zonnepanelen Plaatsing

Ondanks de kortere dagen is er ‘s winters voldoende daglicht voor een zekere energieopbrengst. Zo kan een zonnepaneel installatie van 5 kW in de zomer op een topdag zo’n 30 kWh ofwel 8 Euro aan elektriciteit opleveren. Op een winterdag brengt dezelfde installatie gemiddeld 3 Euro op. Beleven we een erg zonnige dag dan ligt dit bedrag als vanzelfsprekend hoger. 

Weersomstandigheden

Een hagelbui of felle windstoten kunnen het hele jaar door voorkomen. Daarom is het aangeraden na zo’n periode je zonnepanelen na te kijken. Vanaf de grond kan je vaak al zien of er iets verschoven en wellicht beschadigd is. Volg je dit kort op, en repareer je alles snel, dan behoud je je rendement.

Koude is niet erg. Zonnepanelen renderen immers op daglicht en niet op de temperatuur. Koud en zonnig weer is voor veel panelen een ideale omstandigheid.

Anders wordt het wanneer Koning Winter stevig uithaalt met vriestemperaturen. Een laag ijs of sneeuw kan het rendement van je zonnepanelen doen kelderen. Hoewel … omliggende sneeuw geeft reflectie en zorgt zo toch nog voor wat extra licht. Dunne laagjes sneeuw worden door de zonnepanelen vanzelf weg gesmolten.

Sowieso is het aangeraden sneeuw te laten liggen. Je brengt jezelf in gevaar, en mogelijk ontstaat er schade aan de zonnepanelen door met een bezem of sneeuwschep aan de slag te gaan. Veel verstandiger is het om - indien je installatie dit toelaat - de hellingshoek te veranderen. Zorg dat het zonnepaneel op 40 graden, of meer, wordt ingesteld en je ziet de sneeuwlaag vanzelf van het paneel glijden.

Totaalconcept

Wil je het hele jaar door een optimaal rendement halen met je woning? Dan integreer je je zonnepanelen best in een totaalsysteem waarin ook andere technieken geïntegreerd zijn. Afhankelijk van jouw specifieke situatie adviseren wij de juiste optie. Zowel voor onze warmtepompen als onze gascondensatieketels werken wij samen met de Duitse kwaliteitsfabrikant Vaillant.

Maak je graag een afspraak?

Ontdek wat Aclisol voor jouw bouwproject kan betekenen.

Contacteer ons