Realisaties Warmtepomp

In grote lijnen bestaan er 2 types warmtepompen. In de praktijk is het meestal kiezen tussen deze 2 systemen. Enerzijds zijn er warmtepompen die de bodem als warmtebron gebruiken. Dit zijn geothermische warmtepompen. Daarnaast zijn er warmtepompen die lucht gebruiken als bron (de luchtwarmtepomp).

Als een van de voorlopers in ons segment werken we al geruime tijd met de geothermische warmtepomp.

Een geothermische warmtepomp haalt haar energie uit de bodem. Afhankelijk van het type warmtepomp haalt het deze energie uit het grondwater, of uit de aardwarmte. De keuze van de soort warmtepomp hangt af van uw woonomstandigheden en van het beschikbare budget.

Wat is geothermie?

Een andere naam voor geothermie is aardwarmte. Het is de energie die kan ontstaan door het temperatuurverschil tussen het aardoppervlak en dieper in de aarde gelegen warmtereservoirs. De aarde is een planeet met verschillende laagjes. Zo is het hart van de planeet (de aardkern) van nature uit erg warm, terwijl de bovenste lagen in staat zijn om zonnewarmte te absorberen.

Concreet betekent dit voor ons dat de energie van de aarde kan ingezet worden voor het verwarmen van een woning of het opwarmen van sanitair water.

Hoe werkt een geothermische warmtepomp?

Een geothermische warmtepomp gebruikt de bodem als warmtebron. Via een pompsysteem wordt er speciale koude vloeistof in de grond gepompt aan de hand van een buizensysteem. Doordat de natuurlijke warmte van de aarde deze buizen en de vloeistof erin gaat opwarmen, krijgen we een toegevoegde energie. Deze energie wordt daarna ingezet om uw woning op te warmen.

Voor deze soort warmtepompen zijn er grondboringen nodig. Meestal worden hier twee putten gemaakt tot op de gewenste diepte. Door deze boringen zal de investeringsprijs iets hoger liggen dan andere soorten warmtepompen. Het hogere rendement zorgt er echter voor dat dit snel terugverdiend is.

Voordelen van een geothermische warmtepomp

Warmtepompen zijn een zeer milieuvriendelijke oplossing. Doordat de energie komt uit warmte die van nature uit in de aarde aanwezig is, is er dan ook veel minder uitstoot van broeikasgassen. Zo stoot een systeem met een warmtepomp tot wel 50% minder CO2 uit dan een stookolieketel, 40% minder dan een gasketel en tot wel 30% minder dan een condensatieketel.

Een warmtepomp heeft dan ook een zeer laag verbruik. Zo kan het zijn dat je met een warmtepomp tot wel 75% bespaart op uw energiefactuur.

Een warmtepomp is een investering op lange termijn. Met de steeds stijgende energieprijzen bekomt u al snel een goed rendement op uw investering.

De verwachte levensduur van een warmtepomp bedraagt ongeveer 15 tot 20 jaar. Denk eens na hoe hoog de steeds stijgende energieprijzen al zouden kunnen zijn binnen 20 jaar?

Een warmtepomp die correct en professioneel is geïnstalleerd is zo goed als onderhoudsvrij. Dit houdt dus in dat je een installateur maar één keer hoeft te betalen, terwijl er bij klassieke verwarming vaak meer (en duur) onderhoud nodig is.

Met een geothermische warmtepomp sla je twee vliegen in één klap: bij warme buitentemperaturen kan de warmtepomp ook jouw huis koelen. Dit kan doordat de warme buitentemperatuur hoger ligt dan de temperatuur ter hoogte van de warmtepomp.

 

 Interesse om samen te werken? ​Contacteer ons​.

Interesse om samen te werken of graag meer info?

Contacteer ons