Nieuwbouwwoningen of gerenoveerde woningen zijn vaak zeer goed geïsoleerd. Hierdoor heb je geen koude tocht meer binnen, maar is het wel extra belangrijk om een goed ventilatiesysteem te installeren. Bij een ventilatiesysteem type D wordt de warmte gerecupereerd. Hoe werkt het en wat zijn de voordelen? Je leest het in dit blogbericht.

Hoe werkt ventilatie met warmterecuperatie?

Je kan op verschillende manieren ventileren. Zo kan je bijvoorbeeld ventileren door gewoon je raam open te zetten. Je kan ook gebruikmaken van ventilatiesystemen waarbij de lucht wordt weggezogen via een buizensysteem en de nieuwe lucht binnenkomt via verluchtingsroosters.

Daarnaast heb je ook nog ventilatiesystemen die volledig mechanisch werken en waar warmte wordt gerecupereerd. Bij een ventilatiesysteem met warmteterugwinning wordt de warmte van de afgevoerde lucht bijgehouden. Een ander kanaal zorgt voor de aanvoer van nieuwe lucht. Deze lucht wordt gefilterd en verwarmd met de warmte van de afgevoerde lucht. 

Voordelen van ventilatie met warmterecuperatie

1. Geen koude tocht binnen

Door natuurlijke ventilatie komt er vaak veel koude lucht binnen. Zeker in de winter is dit niet aangenaam. Ook bij systemen waar de nieuwe lucht binnenkomt via verluchtingsroosters kan je een koude tocht in je woning voelen. Door de mechanische aanvoer van de lucht waarbij deze eerst verwarmd wordt, heb je geen last meer van een frisse bries in huis. 

2. Bespaar op je energierekening

Doordat de warmte in je huis gerecupereerd wordt, verspil je minder energie. Je moet minder bijstoken en de verse lucht wordt al verwarmd door de warmte van de afgevoerde lucht. Met een ventilatiesysteem type D bespaar je dus op je energierekening. 

3. Betere lucht binnen

Wanneer je niet voldoende ventileert, kan dit schadelijk zijn voor je huis en je gezondheid. Onvoldoende ventilatie kan leiden tot schimmels in je huis en gezondheidsklachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn of hoesten. Door een mechanisch ventilatiesysteem voorkom je deze problemen. Daarboven wordt bij een ventilatiesysteem type D de aangevoerde lucht eerst gefilterd. Zo komen er geen pollen of vervuiling je huis binnen. 

 

Ga je binnenkort bouwen of verbouwen en ben je nog op zoek naar een gepast ventilatiesysteem voor je woning? Maak een afspraak. Wij helpen je graag verder.