De laatste tijd is er meer aandacht gekomen voor het dynamisch energiecontract. Hoewel het momenteel nog niet veel voorkomt in België, lijken we de trend van andere Europese landen te volgen waar dit contract al langer is ingevoerd. Maar wat is het dynamisch energiecontract en hoe werkt het?

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract hanteert uurtarieven voor elektriciteit en dagtarieven voor gas. Hierdoor kan je jouw energieverbruik afstemmen op momenten van de dag waarop de prijzen lager staan. Met een dynamisch energiecontract kun je je verbruik beter spreiden, waardoor er minder overbelasting is van het net.

Wat is het verschil tussen een variabel contract en een dynamisch energiecontract?

In vergelijking met een variabel contract is een dynamisch energiecontract flexibeler. Bij een variabel contract wordt het verbruikstarief maandelijks of elk kwartaal aangepast, wat voordelig is wanneer de energieprijzen dalen. Een dynamisch contract gaat nog een stap verder, omdat het tarief hier per uur of per dag varieert. 

Hoe werkt een dynamisch energiecontract? 

Op momenten van de dag waarop het aanbod van energie groter is dan de vraag, dalen de energieprijzen. Denk hierbij aan de namiddag wanneer er meer hernieuwbare energie wordt opgewekt, of 's nachts wanneer het verbruik lager is. Een dag van tevoren ontvang je van je energieleverancier een bericht met de uurprijzen, zodat je je verbruik hierop kunt afstemmen. Let op: voor een dynamisch energiecontract is een digitale meter nodig die elk kwartier het verbruik registreert. 

Is een dynamisch energiecontract voordeliger?

Of dynamische energieprijzen voordeliger zijn, hangt af van je situatie. Als je onregelmatige werkuren hebt en thuis bent tijdens de goedkopere periodes kan een dynamisch contract een slimme keuze zijn. Stel je werkt vaak ‘s avonds of ‘s nachts, dan kan je jouw energie-intensieve activiteiten plannen op momenten wanneer de prijzen lager zijn. Ook als je regelmatig van thuis uit werkt, kan je die periodes kiezen om bijvoorbeeld je wasmachine of vaatwasser op te zetten.