Houden zonnepanelen een winterslaap? Aangezien de dagen dan korter zijn en de zon minder schijnt, zou je denken van wel. Toch renderen je zonnepanelen nog steeds tijdens de wintermaanden. Tijd voor verduidelijking. 

Rendement

Het is een algemene misvatting dat zonnepanelen tijdens de winter geen stroom opwekken. Van april tot september wordt 70% van de jaarlijkse stroom opgewekt via zonnepanelen. Van oktober tot maart wekken zonnepanelen nog steeds 30% van de stroom op. Ondanks de kortere dagen, is er ‘s winters voldoende daglicht voor een zekere energieopbrengst. 

Zo kan een zonnepaneel installatie van 5 kW in de zomer op een zonnige dag zo’n 30 kWh ofwel 8 euro aan elektriciteit opleveren. Op een winterdag brengt dezelfde installatie gemiddeld 3 euro op. Is het erg zonnig, dan ligt dit bedrag als vanzelfsprekend hoger. 

Het is belangrijk om te weten dat zonnepanelen niet op warmte werken, maar op licht. Ook wanneer het bewolkt is, zetten je zonnepanelen het licht om in energie. Daarnaast renderen zonnepanelen beter bij lage temperaturen. Wanneer de omgevingstemperatuur boven de 25 graden is, neemt het vermogen van de zonnepanelen per graad met 0,4% af. Je haalt het meeste uit je zonnepanelen op een koude, zonnige dag. 

En wat bij winterweer? 

Anders wordt het wanneer Koning Winter stevig uithaalt met vriestemperaturen en winterse buien. Dunne laagjes sneeuw worden door de zonnepanelen vanzelf weggesmolten en omliggende sneeuw geeft reflectie, wat zorgt voor extra licht. Een dikke laag ijs of sneeuw daarentegen, kan het rendement van je zonnepanelen doen kelderen. 

Sowieso is het aangeraden om met beide voeten op de grond te blijven en de sneeuw te laten liggen. Je brengt jezelf in gevaar, en mogelijk ontstaat er schade aan de zonnepanelen door met een bezem aan de slag te gaan of antivriesmiddelen te gebruiken.

Veel verstandiger is het om - indien je installatie dit toelaat - de hellingshoek te veranderen. Zorg dat het zonnepaneel op minimum 40 graden wordt ingesteld. De zwaartekracht zorgt ervoor dat de sneeuwlaag vanzelf van het paneel glijdt. Daarnaast staan de zonnepanelen op die manier beter gericht naar de zon, die tijdens de winter een pak lager staat. 

Totaalconcept

Wil je het hele jaar door een optimaal rendement halen met je woning? Dan voeg je je zonnepanelen best toe aan een totaalsysteem waarin ook andere technieken geïntegreerd zijn. Afhankelijk van jouw specifieke situatie adviseren wij de juiste optie. Zowel voor onze warmtepompen als onze gascondensatieketels werken wij samen met de Duitse kwaliteitsfabrikant Vaillant.

Meer weten?

Wij geven je graag advies over welke technieken in jouw bouwproject realiseerbaar zijn.

Contacteer ons