Vanaf 2019 zal de overheid in samenwerking met de netbeheerders onze oude mechanische tellers stilletjesaan vervangen door nieuwe digitale meters. Zowel je elektriciteit als je gasverbruik worden door de nieuwe meter digitaal verwerkt en automatisch doorgestuurd naar je netbeheerder. Heb jij zonnepanelen? Of denk je erover ze te plaatsen? Ecobouwers.be heeft opgelijst wat er voor jou verandert.

 

Solarpanel Production

De teller van je digitale meter draait niet meer terug

Maar hij houdt wel precies bij hoeveel elektriciteit je afneemt en hoeveel stroom je terug op het net zet. Door beide tellers te verrekenen komt je factuur uit op het juiste bedrag, ook al is je verbruiksteller zelf op zich niet teruggedraaid. Je voordeel blijft bij de digitale meter dus gewoon behouden, net als het systeem van de groenestroomcertificaten.

Plaats je bovendien nog zonnepanelen vóór het einde van 2020, dan garandeert de regering dat je het systeem van de “terugdraaiende teller” nog minstens 15 jaar kan behouden. Dit betekent dat de prijs die jij betaalt voor het afnemen van stroom van het net gelijk is aan de prijs die je krijgt voor het voeden van het net via je zonnepanelen. 

Wie zonnepanelen plaatst ná 31/12/2020 zal vallen onder een nieuwe compensatieregeling, die nog niet bekend is gemaakt. De Vlaamse regering zal een regeling moeten uitwerken die mensen blijft aanmoedigen om te investeren in zonne-energie. Die is immers van groot belang om een laag E-peil van je woning te bekomen.

Hoe houd je digitale meter je geproduceerde zonne-energie bij?

Bij je nieuwe meter staat het verbruik op een elektronisch schermpje. Daarop zijn afwisselend verschillende meterstanden zichtbaar: de meterstanden voor je verbruik (afname) en de meterstanden voor wat je zelf aan het net levert (injectie). Aparte pijltjes op het scherm geven aan wanneer je precies stroom afneemt of injecteert. De totale elektriciteitsproductie van je zonnepanelen kun je dus aflezen via je groenestroommeter op je digitale meter.

Waarom is een digitale meter belangrijk voor zonnepaneelbezitters?

Het energielandschap staat voor grote uitdagingen. Ons energieverbruik moet lager en anders, want het milieu en ons welzijn staan op het spel. Daarom moeten we hernieuwbare energie alle kans geven. Zeker als het lokaal geproduceerd wordt. Dat betekent dat ons elektriciteitsnet anders beheerd zal moeten worden, en dat vergt ‘slimme’ oplossingen, zoals digitale meters.

Totaalconcept

Wist je trouwens dat je energiewinst kan maken door je zonnepanelen en je warmtepomp aan elkaar te koppelen? Deze technieken hoeven niet op zichzelf te staan. Binnen een totaalconcept maken je ze woning extra energiezuinig.

Meer weten? Kom langs in onze toonzaal of contacteer ons voor een afspraak.

Meer weten?

Kom langs in onze toonzaal of contacteer ons voor een afspraak.

Contacteer ons