Vorig jaar was er veel heisa over de verplichting van de digitale meter voor wie een zonnepaneleninstallatie heeft. Door het verdwijnen van de terugdraaiende teller, kan men voortaan geen energie meer ‘bewaren’ en gebruiken wanneer nodig. Omdat de Vlaamse overheid op de hoogte is van de financiële gevolgen voor vele gezinnen, kunnen eigenaars die een digitale meter laten installeren, hiervoor een premie aanvragen.

Het bedrag van de premie wordt bepaald en berekend op basis van het omvormer- of piekvermogen. Het uiteindelijke bedrag hangt af van de datum van indienstname van je zonnepanelen en digitale meter. Een tabel hiervan vind je hier. Wanneer je als eigenaar op eigen initiatief een digitale meter aanvraagt vóór 31 december 2023, krijg je een verhoogde premie met 100 euro.

Uiteraard gelden er enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen:

  • Je zonnepaneleninstallatie moet aangemeld zijn bij Fluvius voor 1 oktober 2021.
  • Je zonnepaneleninstallatie bevat een totaal omvormer-vermogen kleiner dan of gelijk aan 10 kVA.
  • Je moet de premieaanvraag indienen binnen de 6 maanden na plaatsing van je digitale meter en niet later dan 31 december 2025.

Werden je zonnepanelen geïnstalleerd tussen 1 januari 2007 en 31 december 2012? Dan heb je helaas geen recht op een premie. Volgens de overheid hebben die zonnepanelen hun investering al terugverdiend. Bij installaties van 2006 zou dat niet het geval zijn wegens de hoge investeringskost die er toen nog van toepassing was.

Als je al een digitale meter had voor de inwerkingtreding van het besluit, kon je de premie tot en met 18 januari 2022 aanvragen.

Had je een klassieke meter met een teruglooprem en werd die voor 23 december 2021 vervangen door een digitale meter? Dan kon je je premie aanvragen tot en met 23 juni 2022. Als je meter werd vervangen na 23 december 2021, gelden dezelfde voorwaarden als hierboven worden gegeven.

Je kan de premie online aanvragen op de website van ‘Mijn Fluvius’. Fluvius kent alle gegevens van je installatie, dus het enige wat je nodig hebt voor de aanvraag, is je factuur of keuringsattest, je EAN-nr elektriciteit en je bankrekeningnummer. Na het indienen van je aanvraag zal je ook via die website de status van je aanvraag kunnen opvolgen.

 

Wil je vandaag de dag investeren in zonnepanelen? Dan zal dat altijd in combinatie met een digitale meter zijn. Je komt mogelijk wel in aanmerking voor een andere premie. Meer info hierover vind je hier.

Ga voor meer informatie naar de website van Fluvius of van de Vlaamse overheid.