Wie vandaag zonnestroom opwekt, draait de teller op zijn elektriciteitsmeter terug. Die kan echter niet onder nul gaan. Heb je meer zonnestroom geproduceerd, dan wordt het overschot terug op het net geplaatst. Op je factuur zal je lezen dat je niets hebt verbruikt, maar winst maak je niet. De nieuwe regels moeten het tegen 2018 mogelijk maken dat je hiervoor vergoed wordt, zo maakt Energieminister Annemie Turtelboom (Open Vld) zich sterk.

De overheid werkt aan nieuwe marktregels. Die moeten het mogelijk maken om de overproductie van zonnestroom te identificeren per aansluitingspunt. Per woning bijvoorbeeld.

Zonnepanelen

Verspilling tegengaan

Een belangrijke beweegreden van de minister is de vaststelling dat gezinnen met overproductie vaak plots meer gaan verbruiken om aan het eind van een afrekeningsjaar precies op nul te eindigen. “Maar zo leer je gezinnen niet om rationeel met elektriciteitsverbruik om te gaan,” aldus minister Turtelboom.

Verkopen in plaats van verspillen is dus het doel van de nakende nieuwe regel. Over de financiering is nog niets bekend.

Zonnepanelen blijven hot

Dit nieuws zou een nieuwe positieve noot zijn voor eigenaars van zonnepanelen. De overheidssteun voor zonnepanelen mag dan sterk teruggeschroefd zijn, op de lange termijn blijven ze een interessante investering. Vooral door de opname in de nieuwe energieregelgeving, die erop mikt alle nieuwbouw in Vlaanderen tegen 2021 bijna-energieneutraal (BEN) te maken. Bovendien vormen zonnepanelen meestal een kleinere kost in vergelijking met de andere hernieuwbare energievormen.

Voor alle informatie omtrent zonnepanelen (kwaliteit, plaatsing, terugverdientijd …) kan je bij ons terecht. Wij helpen je graag verder.

Meer weten? Contacteer ons.

Wij geven je graag vrijblijvend een woordje uitleg over onze zonnepanelen

Plan jij een nieuwbouw of een renovatie? 
Samen gaan we na welke installatie het beste bij jouw woning past!

Contacteer ons