Zeshonderdduizend Vlaamse gezinnen genieten momenteel van stroom opgewekt door zonnepanelen. Dat is een vierde van het totaal. Door de late afbouw van de steunmaatregelen kende de groei van de sector wat weerwerk. Onnodig. Kleine PV-installaties voor gezinnen zijn vandaag rendabel zonder subsidie.

Zonnepanelen Bank Vooruit

Een eenvoudig rekenvoorbeeld: voor 16 zonnepanelen (dakoppervlakte 25 m2, genoeg voor het verbruik van een doorsnee gezin) betaal je ongeveer 6000 euro inclusief BTW. De lange levensduur maakt het mogelijk op 25 jaar tijd zo’n 90 000 kWh zonnestroom te produceren. Omgerekend kom je dan uit bij 6,6 cent per kWh. Alleen het prosumententarief en een mogelijke vervanging van de omvormer ontbreken in deze berekening.

Groot potentieel

De groei van het aantal zonnepanelen in Vlaanderen werd de voorbije tijd wat afgeremd door het vaak onduidelijke beleid en de communicatie omtrent het prosumententarief en de certificaatssteun. Nochtans blijken PV-zonnepanelen in elk ruimtelijk onderzoek de meest logische stap. Wist je dat tegen eind 2016 een Vlaamse ‘zonne-atlas’ alle beschikbare oppervlakte in detail in kaart zal brengen?

De tijd is meer dan rijp om zonnepanelen uit het verdomhoekje te halen. Voordelen heeft deze groene stroom van de toekomst te over: goedkoop, niet vervuilend, plaatsbesparend, dicht bij de verbruikers en dus goed inpasbaar in het distributienet, in combinatie met slimme technieken zoals batterijen en slimme meters. Ook het recyclageprobleem is opgelost: vanaf juli start een nationaal inzamel- en verwerkingssysteem voor afgedankte zonnepanelen.

Bovendien is het zonneklaar dat de ambitieuze klimaatdoelstellingen alleen gehaald kunnen worden met een nieuwe forse groei van zonne-energie. Er moet meer gerealiseerd worden.

Wil jij ook je steentje bijdragen? Bij Aclisol krijg je advies op maat. We werken voor onze zonnepanelen met Europese kwaliteitsfabricanten mét een servicepunt in België, en bieden je een totaalprijs zonder verdere verrassingen aan.


Meer weten? Contacteer ons.

Wij geven je graag vrijblijvend een woordje uitleg over onze zonnepanelen

Plan jij een nieuwbouw of een renovatie? 
Samen gaan we na welke installatie het beste bij jouw woning past!

Contacteer ons