Zonnepanelen zorgen voor schone energie en zijn honderd procent duurzaam. Ze verlagen je energiekosten en hebben een interessante terugverdientijd. Tot daar vertellen we je niets nieuws. Wat je misschien niet weet, is dat zonnepanelen het best renderen in de lente en dat het weer een grotere invloed heeft dan het aantal uren daglicht. Dit en enkele andere weetjes bracht leverancier Eneco recent onder de aandacht.

Commerciele Installatie Zonnepanelen

1 Te warm weer is nadelig

Onlangs maakten we de langste dag van het jaar mee. Met de zon op tussen 4u43 in de ochtend en 22u00 in de avond zou je denken dat eigenaars van zonnepanelen een gouden dag beleefden."Maar niets is minder waar", klinkt het bij Eneco. "De invloed van het weer is belangrijker dan het aantal uren daglicht." Zo is een mistige dag nefast voor zonnepanelen (tot 80% minder rendement), maar ook als het té warm is presteren zonnepanelen tot 10% minder goed. Je zou dus kunnen stellen dat het Belgische klimaat dat we zo vaak vervloeken, nog zo slecht niet is voor de energieopbrengst van zonnepanelen.

 

2 Mei is de beste maand

De beste maand qua opbrengst ligt net achter ons. Gemiddeld gesproken is mei de voordeligste maand voor wie zonnepanelen heeft liggen. Warmte is een minder goede geleider. De opbrengst daalt dus. In de winter is er dan weer meer bewolking, en ook dat doet de opbrengst dalen. Een klare hemel bij een heerlijk temperatuurtje van zo’n 20 graden? Ideaal voor je zonnepanelen.

 

3 Perfect recycleerbaar

Je helpt niet alleen het milieu vooruit met het leggen van zonnepanelen, ook afgedankte exemplaren zijn perfect recycleerbaar. Bestanddelen als glas, aluminium, silicium en zilver zijn eenvoudig te hergebruiken. Niet dat dat voor nieuwe eigenaars meteen aan de orde is: zonnepanelen hebben een solide levensduur van 25 à 30 jaar.

 

4 Weinig tot geen onderhoud

Het belangrijkste is dat het oppervlak van de zonnepanelen schoon blijft. Een lange, droge periode kan de panelen ietwat dof doen worden, maar één malse regenbui is meestal al voldoende om opnieuw een optimale opbrengst te genereren.

 

5 Overal toepasbaar met licht

Overal waar het licht de zonnepanelen kan bereiken, zijn ze in principe te installeren. Op een plat dak wordt bijvoorbeeld met beugels gewerkt die de panelen in een hellingshoek van 36° brengen. Resultaat gegarandeerd! Zelfs voor tuinhuisjes bestaan er mogelijkheden.

 

Weet jij graag waar en hoe zonnepanelen op jouw huis zouden passen? Wil je alle mogelijke informatie erover te weten komen? Contacteer ons, en wij zetten je op de goede weg.


 

Bron: moneytalk.knack.be

Wij geven je graag vrijblijvend een woordje uitleg over onze zonnepanelen

Plan jij een nieuwbouw of een renovatie? 
Samen gaan we na welke installatie het beste bij jouw woning past!

Contacteer ons