De winter komt eraan en de energieprijzen blijven maar stijgen. Geen ideale situatie dus. 
Gelukkig zijn er ook veel effectieve dingen die je kan doen om energie te besparen. Hier een lijstje met onze tips.

Vermijd sluipgebruik

Een elektronisch apparaat gebruikt 75% van zijn energie als deze stand-by staat. Hoe kan je nu weten of een apparaat nog stroom verbruikt? Sommige apparaten verraden zichzelf en laten een lampje branden. Een telefoonlader in het stopcontact voelt dan weer warm aan omdat deze nog stroom verbruikt. Er zijn eenvoudige manieren om dit te stoppen. Trek bijvoorbeeld de stekker uit het stopcontact, als je het apparaat niet gebruikt. Of zet het apparaat echt uit, dus niet op stand-by. Een andere makkelijke manier: gebruik een stekkerdoos met een schakelaar. Zet deze enkel aan wanneer je ook effectief stroom nodig hebt. 


Gebruik energiezuinige apparaten

Heb je nog elektronica dat aan vervanging toe is? Investeer dan een beetje meer en ga voor de energiezuinige variant. Op lange termijn zal dit jou alleen maar voordeel geven. Het verbruik van de apparaten is te herkennen aan het verplichte energielabel. Tegenwoordig kies je voor A+++. Vaak wordt er te snel gedacht dat A+ ook energiezuinig is. Bij wasmachines, vaatwassers, koelkasten en vriezers is dit zelfs het laatste label in de markt. Investeer dus dat beetje meer en bespaar later! 
Installeer een programmeerbare thermostaat 
Met een slimme thermostaat kan je energie besparen. Op voorhand bepaal je wanneer de verwarming op mag springen en wanneer deze niet moet draaien. Op deze manier vergeet je nooit je verwarming uit te zetten.  Een slimme thermostaat kan je vaak op afstand bedienen en geeft een inzicht in je verbruik. 


Warmtepomp

Wil je graag op een duurzame manier jouw energiefactuur naar beneden halen? Dan is een warmtepomp zeker de overweging waard! Een warmtepomp werkt niet op gas, maar op elektriciteit en maakt slim gebruik van de aanwezige warmte in een bron. Deze warmte wordt gebruikt als energie om nog meer warmte op te wekken. Dat is slim, want dat scheelt elektriciteit! Er zijn verschillende soorten bronnen waar gebruik van gemaakt kan worden: buitenlucht, waterbron of aardwarmte.


Gebruik zonne-energie

Wil je nog goedkoper aan elektriciteit komen? Wek ze dan zelf op! Dat kan met zonne-energie. De PV-panelen slaan de energie van de zon op. Is er te veel energie? Dan wordt dit teruggegeven aan het net. Daarnaast kan je energie van de zon ook omzetten in warm water, dit is met een zonneboiler. 

 

Contacteer ons voor meer informatie

Er zijn heel veel mogelijkheden om te besparen op je energiefactuur. Heb je graag nog meer uitleg naar de mogelijkheden voor jouw huis? Neem contact met ons op en wij helpen je verder. 

Contacteer ons