Een goede ventilatie is in deze tijd onmisbaar en tegelijk ook verplicht in elke nieuwe woning. Ook bij een renovatie wordt er steeds meer aandacht aan besteed. Woningen worden steeds beter geïsoleerd een goed ventilatiesysteem moet zorgen dat er nieuwe frisse lucht binnenkomt en de vervuilde opnieuw naar buiten kan. Hier bij Aclisol helpen we je graag om te kiezen welk ventilatiesysteem je best kiest. 

Verschillende ventilatiesystemen

Vandaag de dag zijn er veel verschillende ventilatiesystemen op de markt. Elk van deze systemen hebben hun eigen specifieke eigenschappen. Wij werken met twee systemen: ventilatiesysteem C+ en ventilatiesysteem D. 

Ventilatiesysteem C+

Het systeem van ventilatiesysteem C+ werkt met een natuurlijke luchttoevoer van verse lucht via de aanwezige roosters boven de ramen, deuren en heeft een mechanische luchtafvoer van vervuilde lucht. Dit systeem ventileert alleen wanneer dit echt nodig is. Wanneer bijvoorbeeld veel mensen in een bepaalde ruimte aanwezig zijn of wanneer er vocht of geurtjes gedetecteerd zijn dan zal het ventilatieniveau automatisch opgedreven worden om de vuile lucht af te voeren. 

Dit geldt ook omgekeerd: wanneer er niemand thuis is, zal het systeem op een minimum stand gaan. Op die manier wordt de aanvoer van koude verse lucht en de hiermee gepaard gaande warmteverliezen beperkt. De C+ systemen hebben een grotere invloed op het E-peil hebben dan de klassieke C-systemen. Bij Aclisol werken we samen met Renson voor dit ventilatiesysteem. 

Ventilatiesysteem D

Bij een ventilatiesysteem D, ook wel balansventilatie genoemd, gebeurt zowel de aanvoer van verse buitenlucht als de afvoer van verontreinigde binnenlucht door ventilatoren en een buizensysteem. Er komen dus geen roosters in muren of ramen aan te pas. Een netwerk van leidingen doorheen de woning verdeelt de lucht via ventilatieroosters in elke kamer zonder dat de inkomende en uitgaande luchtstromen elkaar kruisen. Daarnaast maakt een ventilatiesysteem D gebruik van een warmterecuperatiewisselaar. Deze haalt de warmte uit de lucht die wordt afgevoerd en gebruikt ze om de verse lucht te verwarmen. Omgekeerd zal in de zomer ook de aangevoerde warme buitenlucht eerst gekoeld worden alvorens in de woning te komen.
Door de warmterecuperatie in het D systeem kan je heel wat besparen op de energiefactuur. Daarnaast is de lucht die binnenkomt in de woning ook reeds gefilterd, dus geen last meer van pollen of huisstofmijt.
Het nadeel van een ventilatiesysteem D is voornamelijk de hogere investeringskost. Doordat de ventilatie bij een ventilatiesysteem D volledig mechanisch verloopt, verbruik je ook iets meer energie voor de elektrische motoren.
Welk ventilatiesysteem moet ik kiezen? 


Je hebt dus veel verschillende keuzes om jouw geschikte ventilatie te kiezen. Welk systeem bij jou en je woning past, hangt af van verschillende factoren: ben je aan het renoveren of gaat het over een nieuwbouw? Wat is je budget? Hier denk je best goed over na. 
 

Contacteer ons voor meer informatie

Vind je het moeilijk om de juiste keuze te maken? We geven je graag advies over de verschillende ventilatiesystemen en zoeken de beste oplossing voor jouw project.

Contacteer ons