Elke dag gebruiken we water, veel water. En dat kost ons allemaal veel geld. Elk jaar valt er ook enorm veel water uit de lucht. Afgelopen maanden zelfs meer dan zou moeten. Gelukkig kunnen we veel van dit water ook opvangen en hergebruiken. Maar hoe werkt dat nu juist?

Elke dag gebruiken we water, veel water. En dat kost ons allemaal veel geld. Elk jaar valt er ook enorm veel water uit de lucht. Afgelopen maanden zelfs meer dan zou moeten. Gelukkig kunnen we veel van dit water ook opvangen en hergebruiken. Maar hoe werkt dat nu juist? 

Dankzij een regenwaterrecuperatiesysteem kan je regenwater inzetten voor diverse toepassingen binnenshuis en buitenshuis. Regenwater wordt opgeslagen en gebruikt voor zaken waar je normaal gezien leidingwater voor zou gebruiken. 

Hoe recupereert men regenwater? 

Regenwater dient eerst opgevangen te worden via het dak. Dat kan eenvoudig in een regenton, of een regenton in beton of kunststof. Deze tank of reservoir wordt meestal onder de grond geplaatst. Zo kan de zwaartekracht zijn werk doen en is hij ook bestand tegen vorst en zonlicht. Moest de regentank ergens in de zon staan dan vormen er ook snel algen in de tank. Zonlicht is dus uit den boze. Het water wordt met een pomp via de leidingen naar een of meerdere aftappunten geleid. De tank is dan aangesloten op een apart netwerk van leidingen. 

Regenwater filteren en behandelen

De leidingen van je regentank komen best niet in aanraking met de leidingen van stadswater. Leidingwater wordt regelmatig getest. Regenwater wordt niet getest en bevat vaak chemicaliën, bacteriën en grof vuil zoals takjes, bladeren en steengruis. Daarom wordt het regenwater ook gefilterd met zowel een voorfilter als een nafilter. De voorfilter zorgt ervoor dat er geen grof vuil in je watertank terecht komt. De nafilter zuivert het water van schadelijke chemicaliën en bacteriën. Nadat dit water gefilterd is, kan je het water prima gebruiken om schoon te maken, te wassen, je tuin te besproeien…

Voordelen

Met regenwaterrecuperatie bespaar je tot de helft op het gebruik van drinkwater.

Maar dat is niet het enige voordeel:

  • Je bespaart op je waterfactuur, een gezin van 4 personen bespaart zo makkelijk 250 euro per jaar
  • Snelle terugverdientijd van je installatie
  • Beter voor je toestellen, want regenwater is kalkvrij
  • De regenwaterput zit onder de grond, je hebt er geen last van
  • Goed voor de planeet, want drinkwater is schaars
  • Biedt bescherming tegen overstromingen, het regenwater komt eerst in de put terecht i.p.v. de riolering

Contacteer ons voor meer informatie

Ben je op zoek naar hoe jij het beste bespaart op je waterfactuur?  We geven je graag advies over waterrecuperatiesystemen en zoeken de beste oplossing voor jouw project. 

Contacteer ons