Je zoekt een duurzaam alternatief voor je gasketel. Het meest populaire alternatief is de warmtepomp, maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen? Wij sommen ze voor je op!

Warmtepompen kunnen ook voor koeling zorgen

De meeste warmtepompen kunnen je ook helpen in de zomermaanden om verkoeling te krijgen. Wanneer de warmtepomp je huis gaat verkoeling wordt het werkingsproces gewoon omgedraaid. Je warmtepomp inzetten voor koeling biedt trouwens ook meer comfort dan koelen met airco. Je hebt hierdoor geen tocht of luchtverplaatsing waar veel mensen last van hebben.

Warm water door je warmtepomp

Een groot voordeel van een warmtepomp is dat ze niet alleen je huis kunnen verwarmen, maar ook meteen je sanitair water. Je verbindt je warmtepomp met een warmwaterboiler en je water wordt verwarmd door je warmtepomp. Je kan je warmwaterboiler ook nog eens combineren met je zonnepanelen. Op deze manier ben je extra duurzaam bezig! 

Wil je nog een stapje verder? Dan kan je ook kiezen voor een warmtepompboiler. Dit is onafhankelijk van een warmtepomp, maar verwarmt eveneens zeer zuinig en milieuvriendelijk het sanitair water. 

Ook in de winter reken je op je warmtepomp

Ook in de winter kan je rekenen op je warmtepomp. Wanneer de temperatuur van de buitenlucht onder het vriespunt komt, is deze nog altijd voorzien van energie. Lucht van -10°C is relatief koud, maar wanneer deze lucht in contact komt met een veel kouder medium kan het makkelijk haar energie (warmte) afstaan. 

Minder CO2 uitstoot 

Een warmtepomp is een milieuvriendelijk oplossing om je huis van energie te voorzien. Een warmtepomp stoot geen CO2 uit en verbrandt ook geen fossiele brandstoffen. Als de elektriciteit, waarop de warmtepomp draait, ook volledig duurzaam wordt opgewekt, door bijvoorbeelde de zon of de wind, dan is je warmtepomp 100% CO2 neutraal. 

Waardevermeerdering voor je huis

De toekomst voorspellen kunnen we niet, wel ziet het er naar uit dat we met steeds minder fossiele brandstoffen zullen gaan leven. Een huis dat binnen enkele jaren nog enkel en alleen gas verbruikt, zal een gedateerd huis zijn en dat heeft meteen een enorme impact op de waarde van je huis. 
Wanneer je een warmtepomp installeert zal je energielabel ook 1 of 2 stappen verbeteren. Dit krikt ook meteen de waarde van je huis op. 

Gebruiks-en onderhoudsvriendelijk

Het schrikt vele mensen af: wat met al die nieuwe technologie. Kan ik dat wel? Gelukkig hoef je geen technisch wonder te zijn om een warmtepomp te bedienen. De systemen zijn erg gebruiksvriendelijk en makkelijk in te stellen dankzij de slimme gebruikersinterface. 
Je warmtepomp onderhouden vraagt ook niet veel werk. Een tweemaandelijkse visuele check van de units en een jaarlijks professioneel onderhoud zijn meestal voldoende om de prestaties van het systeem te blijven garanderen. 

 

 

Vaillant Lucht Water Warmtepomp