Nieuws

-
Opnieuw een premie voor zonnepanelen vanaf 2021
Begin juni 2020 maakte Vlaams Minister van Energie Zuhal Demir bekend dat ze 32 miljoen euro heeft uitgetrokken om vanaf 2021 een subsidie tot 1500 euro te geven aan mensen die zonnepanelen willen plaatsen. Hoeveel bedragen de subsidies? Voor elke kWp (tot 4kWp) ontvang je 300 euro Heb je een installatie van 4kWp met een kostprijs rond de 4500 tot 6000 euro, dan ontvang je een premie van 1200 euro Vanaf 4kWp krijg je een subsidie van 150 euro voor elke kilowattpiek, tot maximum 6kWp De premie loopt van 2021 tot eind 2024. Jaarlijks wordt het bedrag van de premie met 25% verminderd. Wat zijn de voorwaarden? Enkel voor kleinere installaties met een omvormer van minder dan 10 kVa Het moet gaan om een nieuwe installatie, geen uitbreiding van je huidige installatie De zonnepanelen moeten geplaatst worden door een aannemer Je hebt je bouwvergunning aangevraagd voor 1 januari 2014 (nieuwbouw komt dus niet in aanmerking) Geen terugdraaiende meter meer De reden waarom er een nieuwe premie is, is omdat de terugdraaiende meter vanaf 2021 verdwijnt. Met een terugdraaiende meter, draait je meter terug wanneer je overtollige stroom van je zonnepanelen niet gebruikt (bijvoorbeeld wanneer je op een zonnige dag niet thuis bent). Vanaf 2021 draait de meter niet meer terug, maar via een digitale meter krijg je een vergoeding voor de stroom die je terug naar het net stuurt. Hierdoor daalt de rentabiliteit van je zonnepanelen. Om de terugverdientijd van zonnepanelen toch op 10 jaar te houden, heeft onze overheid deze nieuwe subsidie ingevoerd. Zonnepanelen blijven een goede keuze Dankzij de nieuwe premie blijft het interessant om te investeren in zonnepanelen, ook al heb je geen terugdraaiende teller meer. Daarnaast zijn de prijzen van zonnepanelen de laatste 5 jaar ook sterk gedaald . We bekijken graag met jou de verschillende opties en hoe je zonnepanelen kan integreren met ventilatie , verwarming en sanitair .
Lees meer -
Alternatieve energie: hernieuwbaar en groen
Tot honderden jaren geleden maakten we vooral gebruik van fossiele brandstoffen om ons te voorzien van energie. Denk hierbij aan steenkool voor de kachel, benzine of diesel voor de auto en aardgas om te verwarmen. Deze brandstoffen raken stilaan niet alleen uitgeput, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen. Combinatie duurzame en groene energie Alternatieve, ofwel duurzame energie, is een combinatie van hernieuwbare en groene energie. Deze energievorm heeft geen nadelige invloed op het klimaat en raakt niet uitgeput, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Door te kiezen voor alternatieve energie verklein je je ecologische voetafdruk en draag je je steentje bij aan het milieu. 4 vormen van alternatieve energie Er zijn 4 vormen van alternatieve energie. Zonne-energie Bij zonne-energie maak je gebruik van zonlicht om energie te creëren. De 2 bekendste manieren om dit te doen zijn zonnepanelen en een zonneboiler. Een zonneboiler zet zonlicht om in warmte en zonnepanelen in elektriciteit. Zowel op vlak van werking, opbrengst en beperkt onderhoud zijn zonnepanelen nog steeds een uitstekende keuze voor groene energie . Biomassa Bij deze alternatieve vorm van energie haal je in de winter warmte uit de ondergrond via een warmtepomp met diepteboring . Deze warmte gebruik je dan om water en je huis te verwarmen. Daarnaast zorgt deze warmtepomp in de zomer voor een passieve koeling van je woning. Windenergie Vroeger gebruikten we al windenergie om graan te malen. De klassieke windmolens hebben plaatsgemaakt voor de grote windturbines die we steeds meer rondom ons zien. Door de kracht van de wind gaan de wieken draaien en wekken ze zo elektriciteit op. Waterkracht Bij waterkracht halen grote centrales energie uit de kracht van bijvoorbeeld watervallen of stuwdammen. Omdat we in België geen hoge niveauverschillen hebben, maken we hier niet zoveel gebruik van. Een andere duurzame manier waarvoor je water gebruikt is waterrecuperatie zoals een regenwaterput. Draag je steentje bij met Aclisol Bij Aclisol geloven we steevast in een toekomst met alternatieve energie. Daarom hebben we ons hierin gespecialiseerd om jou een totaalservice aan te bieden. Je rekent op ons voor je zonnepanelen , verwarming en sanitair .
Lees meer -
Welk ventilatiesysteem kies ik?
Wanneer je een huis gaat bouwen, dien je rekening te houden met de wetgeving rond ventilatie. De meeste nieuwe woningen zijn erg luchtdicht gebouwd. Ze zijn daardoor energiezuiniger, maar een goed ventilatiesysteem is noodzakelijk om de lucht in je huis gezond te houden . Er zijn verschillende energiesystemen op de markt die je hiervoor kan installeren. De meest gekozen zijn ventilatiesystemen type C+ en type D. Ventilatiesysteem type C+ Met dit type ventilatiesysteem is er een mechanische afvoer van lucht in natte ruimtes. Dat betekent dat vervuilde binnenlucht in natte ruimtes mechanisch wordt weggezogen naar buiten. Vervolgens wordt verse lucht aangevoerd via ventilatieroosters boven ramen en deuren. Voordelen : Goedkoper in aankoop Elektriciteitsverbruik ligt lager Minder onderhoud nodig dan bij type D Nadelen : Recupereert geen warmte zoals bij type D Risico op tocht aangezien je de luchttoevoer niet volledig onder controle hebt Meer kans op lawaaihinder van buitenaf Ventilatiesysteem type D Ventilatiesysteem type D is het meest gekozen ventilatiesysteem. Zowel de afvoer als toevoer van lucht gebeurt volledig mechanisch. Hierdoor zal het ventilatiesysteem de warmte van de afgevoerde lucht recupereren en de aangevoerde lucht hiermee voorverwarmen. Voordelen : Recupereert warmte Zeer goede luchtkwaliteit Volledig regelbaar Nadelen : Duurder in aankoop en onderhoud Meer lawaaihinder in huis Elektriciteitsverbruik ligt hoger door de extra mechanische componenten
Lees meer -
Zonnepanelen leveren een recordopbrengst deze lente
Ongeveer tegelijkertijd met het afkondigen van de coronamaatregelen in België is de zon beginnen schijnen. Door dat lichtpuntje konden we toch aangenaam buiten blijven bewegen. Qua aantal zonne-uren komt de lente van 2020 nu al de recordlijst. Ook eigenaars van zonnepanelen kunnen zich in de handen wrijven: de prestaties kennen een recordpiek. Onze weermannen en -vrouwen vertelden het je al: in april stond de zon gemiddeld tien uur en vijf minuten per dag aan de hemel. Het Nederlandse Dagblad van het Noorden liet er energie-expert Martien Visser over aan het woord: “Voor mensen die zonnepanelen bezitten zijn dit heel goede tijden. Dit is echt uniek. Het is al wekenlang onbewolkt. Door de oosten- en noordenwind en de kurkdroge lucht is de hemel diep blauw. Er is bovendien veel minder weg- en vliegverkeer, waardoor de zonnestraling heel intens en exceptioneel hoog is.” Ideale condities Een lange, zonnige periode in de lente is ideaal voor de opbrengst van je zonnepanelen. Waarom is dat zo? Elk zonnepaneel wordt vooraleer het op de markt gebracht uiteraard grondig getest, en deze condities zijn ongeveer de ideale testcondities waarbij zonnepanelen een maximaal rendement behalen: 25 graden temperatuur op de zonnecollectoren Lichtinstraling van 1000 Watt per vierkante meter Luchtmassa van 1,5 ‘Storende’ factoren zijn bijvoorbeeld bewolking, schaduw of te warme temperaturen. Totaalconcept Zonnepanelen maken je woning gedeeltelijk energie onafhankelijk . Ze kunnen ook deel uitmaken van een totaalconcept. Zo is het mogelijk om je PV- zonnepanelen en warmtepomp op elkaar af te stemmen, en het hele jaar door een ideaal wooncomfort te garanderen. In het kader van Corona is onze toonzaal en vestiging verplicht gesloten van 17/03/2020 tem 03/05/2020, onder voorbehoud van de verdere evoluties. Voor al je vragen kan je wel steeds contact opnemen .
Lees meer -
De Vlaming loopt nu echt warm voor de warmtepomp
Bij de opening van Batibouw maakten Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) en het Vlaams Energieagentschap cijfers omtrent de warmtepomp bekend. 1 op 5 nieuwbouwers kiest ervoor, en ook bij renovaties is de techniek flink in opmars. Dat is hoopgevend: begin 2018 verdiende de warmtepomp nog een boost . De bekendgemaakte cijfers gaan over het aanvraagjaar 2017. Daarin werden in 1 op 5 woongebouwen een warmtepomp geplaatst: in 23% van de eengezinswoningen (doorgaans in combinatie met fotovoltaïsche zonnepanelen) en in 11% van de appartementsgebouwen. Die trend zet zich door voor het aanvraagjaar 2018. Even recapituleren: warmtepompen zetten de natuurlijke warmte uit de grond, de lucht of het water om in warmte voor je centrale verwarming. Het is de meest efficiënte vorm van hernieuwbare energie om te genieten van meer comfort, en om het milieu én je portemonnee een dienst te bewijzen. Het rendement van een warmtepomp is immers hoog: tot 80% van de energie die ze levert wordt gewonnen uit de omgeving en is dus gratis en CO2-vrij. Sanitair warm water Niet alleen verwarming, ook sanitair warm water is onmisbaar in onze woningen. Dat kan je makkelijk en ecologisch produceren met een warmtepomp, al dan niet in combinatie met zonnepanelen . Voor de aanmaak van enkel warm water voor keuken, bad, douche… is een warmtepompboiler de beste oplossing. Die maakt gebruik van de restwarmte in onverwarmde ruimtes van de woning, van de afgevoerde warme lucht van het ventilatiesysteem, of wordt onttrokken uit de ruimte waar de boiler staat. Een warmtepompboiler verbruikt drie tot vier keer minder dan een elektrische boiler. Koeling Met een warmtepomp kan je ook je woning koelen . Als het te warm wordt in een woning, en de temperaturen buiten ook ’s nachts hoog blijven, volstaat het meestal niet om de ramen open of de ventilatie aan te zetten. Afhankelijk van de gewenste temperatuur in huis, kan geopteerd worden voor verschillende systemen van passieve koeling (verfrissing van de woning) tot actieve koeling met een warmtepomp, waarbij de gewenste binnentemperatuur kan gekozen worden. Bronnen: bouwenwonen.net, infowarmtepomp.be
Lees meer