Tot honderden jaren geleden maakten we vooral gebruik van fossiele brandstoffen om ons te voorzien van energie. Denk hierbij aan steenkool voor de kachel, benzine of diesel voor de auto en aardgas om te verwarmen. Deze brandstoffen raken stilaan niet alleen uitgeput, maar ze zijn ook verantwoordelijk voor de uitstoot van broeikasgassen.

 

Combinatie duurzame en groene energie

Alternatieve, ofwel duurzame energie, is een combinatie van hernieuwbare en groene energie. Deze energievorm heeft geen nadelige invloed op het klimaat en raakt niet uitgeput, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Door te kiezen voor alternatieve energie verklein je je ecologische voetafdruk en draag je je steentje bij aan het milieu.   

4 vormen van alternatieve energie

Er zijn 4 vormen van alternatieve energie.

Zonne-energie

Bij zonne-energie maak je gebruik van zonlicht om energie te creëren. De 2 bekendste manieren om dit te doen zijn zonnepanelen en een zonneboiler. Een zonneboiler zet zonlicht om in warmte en zonnepanelen in elektriciteit. Zowel op vlak van werking, opbrengst en beperkt onderhoud zijn zonnepanelen nog steeds een uitstekende keuze voor groene energie.

Biomassa

Bij deze alternatieve vorm van energie haal je in de winter warmte uit de ondergrond via een warmtepomp met diepteboring. Deze warmte gebruik je dan om water en je huis te verwarmen. Daarnaast zorgt deze warmtepomp in de zomer voor een passieve koeling van je woning.

Windenergie

Vroeger gebruikten we al windenergie om graan te malen. De klassieke windmolens hebben plaatsgemaakt voor de grote windturbines die we steeds meer rondom ons zien. Door de kracht van de wind gaan de wieken draaien en wekken ze zo elektriciteit op.

Waterkracht

Bij waterkracht halen grote centrales energie uit de kracht van bijvoorbeeld watervallen of stuwdammen. Omdat we in België geen hoge niveauverschillen hebben, maken we hier niet zoveel gebruik van. Een andere duurzame manier waarvoor je water gebruikt is waterrecuperatie zoals een regenwaterput.

Draag je steentje bij met Aclisol

Bij Aclisol geloven we steevast in een toekomst met alternatieve energie. Daarom hebben we ons hierin gespecialiseerd om jou een totaalservice aan te bieden. Je rekent op ons voor je zonnepanelen, verwarming en sanitair.

Kies voor duurzame energie

Meer weten? Wij geven je graag advies over welke technieken in jouw bouwproject realiseerbaar zijn.

Contacteer ons