Bijna alle Vlamingen maken zich zorgen over de stijgende energiefacturen, bijna de helft vreest dat ze deze niet meer kunnen betalen. Met de volgende tips kan je jouw factuur toch wat naar beneden trekken.

 

 

Besparen

Besparen op korte termijn

Voorkom sluipverbruik 

Elektrische apparaten verbruiken nog 75% van zijn energie als deze in stand-by staan. Ben je niet thuis of gebruik je deze apparaten niet? Zet ze dan volledig uit of trek de stekker uit het stopcontact. Investeer in een stekkerdoos met een schakelaar, deze kan je snel uitschakelen. 

Energiezuinige apparaten 

Koop je nieuwe elektronica? Let dan op het verbruik van het toestel. Best investeer je in toestellen met een A+++ label. Deze apparaten zijn bij aankoop iets duurder, maar je verbruik zal hierdoor verminderen. 

Tochtstrips

Door spleten en kieren aan je ramen of deuren, verlies je veel warmte. Met tochtstrips verhinder je dat de warmte verloren gaat. Zo’n isolatietips kosten slechts tientallen euro’s, maar je bespaart op korte tijd veel op je energiefactuur. 

Besparen op lange termijn 

Om je energiefactuur ook op lange termijn lager te hebben, investeer je best ook in duurzame technieken. 

Isoleer je woning 

Heb je een oudere woning? Dan kan het zijn dat je muren en dak niet goed geïsoleerd zijn. Hierdoor glipt er veel warmte naar buiten. Heb je een spouwmuur? Dan kan je deze op een goedkopere manier laten opspuiten. 

Investeer in zonnepanelen

De prijzen voor elektriciteit worden bepaald door de prijs van het gas. Zelf je elektriciteit opwekken is dus veel voordeliger. Zo ben je niet afhankelijk van de schommelende prijzen. Pv-panelen slaan zonne-energie op. Te veel energie? Dan wordt dit teruggegeven aan het net. 

Bouwen of verbouwen? Installeer een warmtepomp

Met een warmtepomp kan je jouw huis onafhankelijk maken van gas. Dit kan alleen wanneer je ook vloerverwarming hebt én je de woning isoleert volgens de huidige normen. Een warmtepomp werkt op elektriciteit, door het te koppelen aan je zonnepanelen gaat je elektriciteitsfactuur niet drastisch omhoog.