Door de hoge energiekosten zijn we allemaal op zoek naar alternatieven om de factuur te laten zakken. Energiedelen kan de oplossing zijn. Wanneer je te veel energie produceert, via bijvoorbeeld zonnepanelen, kan je de overschotten delen of verkopen. 

Hoe kan je jouw energie delen? 

Op dit moment kan je jouw stroomoverschotten enkel delen tussen klanten met dezelfde energieleverancier. Vanaf 2023 is dit anders. Vanaf dan kan je jouw energie ook delen met klanten van andere leveranciers. 

Er zijn verschillende manieren van energiedelen:

  • Aan jezelf: stel je hebt een tweede verblijf dan kan je de opgewekte stroom in je ene woning delen met je andere woning.
  • Bedrijven, organisaties en overheden kunnen energie verdelen onder hun verschillende gebouwen. Zo kan een gemeente de opgewekte energie van de bib delen met de sporthal. 
  • Verkopen of wegschenken: aan vrienden, familie, buren, kennissen of zelfs aan bedrijven kan je jouw overtollige energie wegschenken of verkopen. De prijs spreek je onderling af. 
  • Bewoners in gemeenschappelijke gebouwen: woon je in een appartement? Dan kan je samen met je medebewoners zonnepanelen aanschaffen. De energie verdeel je onderling met elkaar. 

Wat zijn de voordelen?

Aan energiedelen zijn er verschillende voordelen verbonden. Op de eerste plaats wordt er op deze manier voor gezorgd dat de groene energie zo goed mogelijk gebruikt wordt. Iedereen kan zo gebruik maken van groene energie. 

Daarnaast kan je als verdeler én ontvanger goede zaken doen. Personen met zonnepanelen kunnen hun overtollige energie verkopen aan een zelfbepaalde prijs. Overtollige energie kan je al langer verkopen aan je energieleverancier. Maar dit is aan een eerder afgesproken prijs. Dit is de befaamde terugleververgoeding. Met energiedelen heb je de kans om een goede deal te sluiten met je afnemer. 

Je kan ook energie wegschenken. Je spreekt dan af dat de verkoopprijs nul euro bedraagt. Dit kan interessant zijn voor ouders die hun stroomoverschotten wegschenken aan hun kinderen zonder zonnepanelen. 

Hoe begin ik aan energiedelen? 

Overtuigd? Dan zijn er enkele stappen die je moet ondernemen om je energie te delen. 

 

  • Vind een koper voor je energie en spreek een prijs af. 
  • De deal moet officieel worden vastgelegd. Dit doe je op de website van Fluvius. Rechtstreekse betalingen tussen verdeler en afnemer zijn er niet. Fluvius zorgt ervoor dat alles wordt verrekend via de energiefacturen. 
  • Beide partijen moeten in het bezit zijn van een digitale meter. 
     

Energiedelen kan dus een manier zijn om je zonnepanelen optimaal te gebruiken. Controleer zeker of jouw leverancier energiedelen toelaat. Want helaas zijn er leveranciers die het delen niet toelaten. Daarnaast zijn er ook leveranciers die hiervoor een administratieve kost aanrekenen. 

Naast energiedelen zijn er ook veel mensen die grijpen naar een thuisbatterij. Maar helaas zijn deze nog niet rendabel. Lees hier waarom