Het staat vast: je wilt geld besparen en dus zoveel mogelijk zelf doen bij de bouw/renovatie van je huis. Je bent niet alleen, steeds meer Vlamingen kiezen er voor om zelf hun sanitair te plaatsen. Gelukkig is het relatief gemakkelijk om zelf je toilet, douche en bad te installeren. Toch ben je best voorbereid. Wij lijsten de meest gemaakte fouten op, zo maak jij deze niet meer! 

Fout 1: je afstand tussen je warmwaterketel en kraan is te groot

Size matters. Ook bij de lengte van je leidingen. Hoe langer de lengte van je leidingen, hoe meer water er moet vloeien. Bij te lange leidingen duurt het dus een tijdje voor je warm water hebt. Je houdt de afstand tussen de warmwaterketel en je kranen best zo kort mogelijk. 

Tip: zet je warmwaterketel op een centrale plaats. Het maakt niet uit of het water naar boven of beneden moet, de lengte is wel van belang. Bij Aclisol tekenen we de grondplannen van je installatie helemaal uit. Zo ben je zeker dat dit in orde is.

Fout 2: je warmwatertoestel heeft te weinig debiet

Een regendouche, een bad én een wasplaats met extra douche, die voorzien is van verschillende sproeiers. Dat zijn een heleboel kranen die van warm water moeten worden voorzien. Bij de installatie let je hier dus best op. Wanneer je het warmwatertoestel van te weinig debiet (aantal liter per minuut) voorziet, zal je douche niet aanvoelen alsof je in het regenwoud staat, maar eerder onder motregenbui. En dat wil je toch niet? 

Fout 3: je laat de oude, koperen of ijzeren leidingen liggen

Stoot je op oude leidingen? Niet laten liggen. De leidingen zijn waarschijnlijk vuil en zitten vol kalk. Dat wil je niet in je nieuwe badkamer zien terechtkomen. Je bent bezig met alles te vernieuwen, hier horen ook nieuwe, propere leidingen bij! 

Fout 4: je neemt geen voorzorgsmaatregelen tegen kalk 

Ken je het: je kranen en doucheramen slagen helemaal aan. Dat wil zeggen dat er te veel kalk in je water zit. De oorzaak kan je helaas niet aanpakken, 95% van de Vlamingen heeft te veel kalk in het water. Wat je wel kan doen is maatregelen treffen. Installeer een waterverzachter. Zoals het woord het zelf zegt: het water wordt verzacht. Je toestellen zullen bijgevolg een langere levensduur krijgen. 

Zelf knutselen in je huis is spannend en stresserend. Informeer je dus goed. 

​Hulp nodig bij jouw sanitaire werken?

Wordt het je allemaal wat te veel? Wij helpen graag bij de installaties.

Contacteer ons