Door de hoge energieprijzen is de aanvraag naar zonnepanelen enorm gestegen. De laatste tijd krijgen we ook de vraag naar thuisbatterijen. Aclisol biedt deze momenteel niet aan omdat ze niet rendabel zijn. We leggen uit waarom.

Terugleververgoeding zonnepanelen

Zonnepanelen wekken overdag elektriciteit op. De opgewekte elektriciteit heb je vooral ‘s avonds nodig. Er gaat dus een groot deel aan opgewekte energie verloren. Deze worden automatisch naar het elektriciteitsnet teruggestuurd. Hiervoor krijg je ook een vergoeding van je energieleverancier. Die terugleververgoeding verschilt van leverancier tot leverancier. 
Helaas is het bedrag dat je krijgt voor je overtollige elektriciteit, minder dan de prijs die je betaalt voor het afnemen ervan. Veel gezinnen willen daarom hun opgewekte elektriciteit opslaan, zodat ze deze op een ander moment kunnen gebruiken. 

Investeren in een thuisbatterij

Wanneer je een thuisbatterij laat installeren ben je al snel 5000 euro kwijt voor een gemiddelde capaciteit van 6kWh. Via de overheid kan je een premie van 1725 euro aanvragen. Maar deze premie neemt jaar na jaar af en vanaf 2025 valt ze helemaal weg. Ook de capaciteit van je batterij neemt jaarlijks 3 tot 4% af. De toestellen die nu worden gemaakt, hebben een verwachte levensduur van ongeveer 15 jaar. 

De capaciteit van een thuisbatterij is bovendien niet groot genoeg om je door de winter te helpen. Het toestel dient om een verbinding van de ene dag naar de ander door te maken.

Niet rendabel 

Doordat de energieprijzen zijn gestegen, zijn ook de terugleververgoedingen van je zonnepanelen gestegen. Het verschil tussen wat je krijgt voor je injecteringen in het elektriciteitsnet en wat je betaalt voor afname hiervan is hierdoor ongeveer gelijk gebleven. De batterijen worden dus niet rendabeler, in tegenstelling tot zonnepanelen.

Bij de berekening van de terugverdientijd van je batterij wordt er rekening gehouden met je verbruiksprofiel, de grootte van je zonnepaneleninstallatie en de capaciteit van je batterij. Momenteel is die terugverdientijd niet onder de 15 jaar, waardoor de thuisbatterij dus niet rendabel is. 

Vanaf juli voert de overheid waarschijnlijk een capaciteitstarief in. Die houdt rekening met je verbruikspieken. Hoe hoger je pieken, hoe hoger je elektriciteitsfactuur. Het moet je aanzetten om meer doorheen de dag te verbruiken en niet altijd op 1 moment. Vele installateurs, die al een thuisbatterij aanbieden, beweren dat een batterij deze pieken afvlakt en dus je factuur verlaagt. Dit moet echter nog bewezen worden. Het effect zou eerder beperkt zijn. 

Ecologisch gezien zijn de thuisbatterijen interessant, maar rendabel? Nee, dat zijn ze niet. We hebben bij Aclisol dan ook besloten om ze nog niet aan te bieden. 

Contacteer ons voor meer informatie

Heb je graag meer informatie over jouw energiemogelijkheden? Neem contact met ons op en we bekijken welk energie-systeem bij jou past.

Contacteer ons