De zonnekaart is nog maar pas gelanceerd, of Vlaanderen heeft alweer een nieuw plan klaar. Vlaams Energieminister Tommelein: “We willen warmte-energie in Vlaanderen meer dan ooit alle kansen te geven.” De minister denkt aan collectieve warmtenetten. “Maar net zo goed aan individuele oplossingen zoals warmtepompen. We moeten echt af van de automatische keuze voor fossiele brandstoffen.”

 

Warmtenet

In de nabije toekomst wil Vlaanderen de zogeheten warmtekaart verder verfijnen. Die kaart geeft aan waar er warmte beschikbaar kan zijn, waar er een grote warmtevraag is en waar warmtenetten, recuperatie van restwarmte en WKK’s meer of minder rendabel zullen zijn. Verder denkt Bart Tommelein ook aan een ‘warmtetoets’ die zal helpen om bij bouwprojecten en infrastructuurwerken de meest geschikte technologie voor verwarming te kiezen.

Boost voor warmtepomp en zonnepanelen

De komst van het warmteplan moet ook de plaatsing van warmtepompen stimuleren. Minister Tommelein bekijkt samen met de Vlaamse Energieregulator (VREG) hoe aangepaste tarieven warmtepompen nog aantrekkelijker kunnen maken. Want zo’n warmtepomp heeft uiteraard tal van voordelen voor je nieuwbouw. Wist je dat driekwart van jouw jaarbehoefte aan energie door een warmtepomp gratis gerealiseerd kan worden?

Het nieuws moet ook een volgende boost betekenen voor zonnecollectoren. De voorbije weken kenden zonnepanelen een piek in de productie vanwege het uitzonderlijk warme en zonnige weer. Toch zijn zonnepanelen het hele jaar door rendabel. Zeker als je voor de juiste energievorm op de juiste plaats hebt gekozen.

Bij Aclisol denken we graag met je mee. Het potentieel van onze technieken wordt immers het best benut wanneer ze deel uitmaken van een totaalconcept. Daarbij kunnen zonnepanelen, warmtepomp en zelfs je ventilatie op elkaar reageren. Zo geniet je het ganse jaar door van een optimaal comfort in huis.

Wij staan steeds paraat voor al je vragen omtrent hernieuwbare energie in je nieuwbouw. Aarzel niet om ons te contacteren.

Heb je een vraag over warmte-energie?

Wij staan steeds paraat voor al je vragen omtrent hernieuwbare energie in je nieuwbouw.

Contacteer ons